onsdag 18 februari 2009

Patientfokus eller?

I samband med en god lunch (Flygande Jakob) på Nyköpings lasarett fick jag möjlighet att diskutera vården med en av sjukhusets engagerad läkare. Det vi diskuterade mest var om hur man skall kunna förändra vården till att bli mera patientfokuserad. Läkare och andra anställda i vården måste börja inse att man faktiskt arbetar i en serviceorganisation där hela patienten är i centrum.

För en äldre multisjuk människa är det viktigt att få ordentlig tid med läkaren för att man skall hinna med en ordentlig genomgång av hela patienten. Vi konstaterade att idag är den tid som den äldre patienten får för sitt läkarbesök så kort att man ofta inte ens hinner med det mest akuta. Detta leder till att patienten återkommer gång på gång. Med ordentlig tid för första besöket så skulle patienten få sitt vårdbehov tillgodosett, samtidigt som vården skulle slippa ett antal återbesök.


Avslutningsvis konstaterade vi att det finns mycket som behöver utvecklas inom vården för att patientfokus skall bli ännu tydligare till fördel för både patienterna och de anställda.

1 kommentar:

Marie-Louise F M sa...

Det verkar som om vi har en lång väg att gå innan vi har både samsyn och en struktur för det!
Hälsn Marie-Louise