Den 4 mars överlämnade utredaren Anita Westin förslaget till en ny alkohollag till folkhälsoministern Maria Larsson (Kd). Tycker efter en genomläsning av förslaget att hon förslår en rad bra förbättringar. Det är positivt att kommunerna nu får en lagstadgad skyldighet att utfärda riktlinjer för vad som gäller för serveringstillstånden. Att kommunerna också tvingasupprätta en plan för hur tllsynen skall ske är positivt. För dagens tillsynsverksamhet är minst sagt varierande mellan olika kommuner. Det är också bra att man anpassar lagkraven när det gäller köksutrustning mm till vad som hänt inom restaurangbranschen.
Att lagförslaget också innehåller ett särskilt avsnitt om hur ungdomars tillgång till alkohol skall begränsas är mycket positivt. För folkhälsan är det viktigt att minska ungdomarnas alkoholkonsumtion.
Däremot är det tråkigt att utredaren inte vågat ta bort förbudet mot s.k. gårdsförsäljning. Ett förbud som inte påverkar folkhälsan, utan enbart innebär problem för de lokala tillverkarna av vin och öl. Det är väl ingen som tror att den turist som till exempel besöker Blaxsta Vingård utanför Flen och vill köpa en lokalt producerad vinflaska som minne, kommer att dricka mindre bara för att lagstiftningen hindra detta turistinköp. Dessa lokala tillverkar är dessutom ofta viktiga för en levande landsbygd.
onsdag 11 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag håller verkligen inte med om din analys om gårdsförsäljning.
I länder som t ex Frankrike och Italien, där man inte har alkoholmonopol, men en stor inhemsk vinproduktion och en hel kultur av vingårdar är det inte så konstigt att man kan köpa alkoholdrycker på gårdarna på samma sätt som man kan köpa olivolja. Jag förstår därför att den som är intresserad av vinodling i Sverige vill göra likadant. Helt enkelt för att det verkar vara en mysig och harmlös affärsverksamhet. Om det dessutom skulle ge ett och annat arbetstillfälle i glesbygd desto förståligare är argumentation för gårdsförsäljning.
Men ett beslut om att införa gårdsförsäljning i Sverige skulle få helt andra konsekvenser än det har i länder där gårdsförsäljning är tradition. Främst för att vi av folkhälsoskäl har ett detaljhandelsmonopol på alkohol. Ett monopol måste vara just ett monopol annars har det ingen effekt. Om man öppnar upp diverse "alkoholkranar" på sidan om monopolet förlorar det sin funktion.
Dessutom skulle det kommersiella trycket på gårdsförsäljningen vara enormt just för att vi har monopol. De stora alkoholföretagen skull gärna slå upp en mängd vingårdar i Sverige bara för att gena förbi Systembolaget och expandera marknaden i Sverige. De tycker ju att vi dricker för lite här i Norden och att den restriktiva alkoholpolitiken är ett problem i deras marknad.
Argumentet om utvecklad besöksnäring och kreativt företagande på landsbygden, som förs fram av förespråkarna, visar egentligen bara att det går att tjäna pengar om det dricks mer alkohol i Sverige. Alkoholkonsumtionen har ökat med 30 procent de senaste 15 åren. Räcker inte det?
Vidare kan man fundera över gårdsförsäljningen rent praktiskt. Skulle alkoholister och ungdomar kunna åka till närmaste gårdsförsäljare och ringa på, på de tider när Systembolaget och restauranger har stängt? Skulle en gårdsförsäljare, med för tillfället lite dålig ekonomi, säga nej när någon vill handla? Hur skulle tillsynen av åldersgränser fungera vid gårdsförsäljning när vi har problem med att upprätthålla den för folköl i livsmedelsbutiker?
Ytterligare ett argument mot gårdsförsäljning är att EU-kommissionen skulle kunna uppfatta den som en protektionistisk åtgärd. Ett försök från Sveriges sida att gynna sina egna producenter. Den misstanken hade kommissionen tidigare när det gällde Systembolaget. Misstanken höll emellertid inte när de förstod vilket fantastiskt utbud Systembolagets har.
En tillåten gårdsförsäljning skulle också kunna leda EU-kommissionen till att monopolet inte längre är ett proportionellt ingrepp i den fria marknaden för att uppnå de hälsovinster vi uppnår med monopolet. Så även ur ett EU-politiskt perspektiv är det säkrast att säga nej till gårdsförsäljning för att få behålla det monopol vi vet begränsar alkoholskadorna.
Den som är för gårdsförsäljning tar sannolikt inte alkoholskadorna på allvar.
Sofia Modigh
kandidat i EU-valet för Kristdemokraterna
Sofia precis som du är jag positiv till en restriktiv alkoholpolitik och stöder absolut din strävan att som EU-parlamentarier jobba för en restriktiv alkoholpolitik i hela EU. Däremot tror jag att tillåta små lokala producenter att sälja sina produkter till kund inte strider mot en restriktiv alkoholpolitik
Skicka en kommentar