måndag 12 oktober 2009

Ekonomipristagaren stöder Kd´s politik!

Årets vinnare av Nobelpriset i ekonomi Elinor Ostrom fick priset för att hon har utmanat den konventionella uppfattningen att gemensam egendom ofta missköts och därför borde privatiseras eller regleras av centrala myndigheter.

I sin forskning har hon bland annat studerat hur gemensamt förvaltade fiskebestånd, skogar, sjöar, vattentäkter och betesmarker, styrs. Hon har funnit att brukarföreningar ofta är bättre än vad tidigare forskning har förutspått. De studerade brukarföreningarna har utvecklat mekanismer för beslutsfattande och efterlevnad av regler, och Ostrom har visat vad som gör dem framgångsrika.

Enligt Elinor Ostrom finns det två faktorer som är betydelsefulla för att brukarförening ska fungera bra. Dels är det viktigt att brukarna är med och skapar reglerna för verksamheten, dels är det betydelsefullt att de även är med och bestämmer sanktionerna om reglerna inte efterlevs.

Som kristdemokrat är det verkligen roligt att även ekonomipristagaren visar att vår politik är rätt och att det är viktigt att verklighetens folk själva får bestämma över sina liv och gemensamma frågor!

Inga kommentarer: