söndag 20 september 2009

Din röst idag kan stoppa partipolitiken i Svenska kyrkan!

Idag är det val till Svenska Kyrkan och då har vi alla möjligheten att stoppa partipolitikens makt i Svena Kyrkan. För mig är det självklart att Svenska Kyrkan precis som alla andra trosamfund skall styras av medlemmarna och inte av partiledarna i Riksdagen. Varken Mona Sahlin (s) eller Göran Hägglund (kd) skall bestämma över kyrkan av partipolitiska lojaliteter.

Dom som tycker att det är viktigt med partipolitik i kyrkan hoppas jag kan svara på varför de inte driver kravet att partierna skall vara med och bestämma i Svenska Missionskyrkan eller i Katolska Kyrkan. Självklart skall alla kyrkor vara fria och kunna fatta beslut utifrån sin bekännelse och inte utifrån vad partistrategerna på Sveavägen bestämmer.

Om en liten stund skall jag själv gå upp till församlingshemmet i Bergshammar för att rösta i kyrkovalet. Då kommer jag att rösta för att kyrkan skall få ett nytt valsystem som är helt skilt från partipolitiken. Därför kommer jag att kryssa Maria Folkegård från Jönåker därför hon utöver sitt engagemang för kyrkan även står för uppfattningen att kyrka måste skiljas från partipolitiken.

2 kommentarer:

Max Hobstig sa...

I all hast!

Av samma skäl som du röstade på Kristdemokrater i Svenska kyrkan röstade jag inte på "Kristdemokrater i Svenska kyrkan" som du gjorde :-)

Skälet är enkelt. Jag ser ingen skillnad emellan Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Socialdemokrater i Svenska kyrkan (eller om du så vill Moderater i Svenska kyrkan). Samtliga grupperna innehåller bra folk men icke att förglömma även fullblodsidioter, eftersom kyrkpolitikerna i mångt och mycket består av skrapet, med andra ord sånt folk som inte duger till riksdags- kommun- och eller landstingspolitiker.

Det enda rätta vore att lämna allt som kan härledas till partipolitik bakom sig och ha rena personval. Det kan ju vara så att man hyser stort förtroende för en person som visserligen är socialdemokrat eller kristdemokrat (etc) men inte hans/hennes parti, Skall man då rösta på denne person så får man liksom köpa hela paketet. Man måste alltså rösta på Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna (etc) och hela hans/hennes partigrupp.

Bättre då att köra den ”medeltida” varianten. Nya biskopar väljs av biskoparna. Ärkebiskopen väljs av riksdagens valda representanter och biskoparna. Lika många av varje! Hierarkin blir då ungefär: Gud, Ärkebiskopen, Biskopen och Kyrkoherden

För … inte kan man väl säga att ett val där bara 11 % av valmanskåren gått till valurnorna kan kallas vare sig demokratiskt eller representativt. När 89 % av valmanskåren på ren svenska ”skiter i kyrkovalet” så behöver man inte vara normalbegåvad för att inse att något är helt befängt. När man talar om att Sverigedemokraternas ökning från 11.877 till 18.495 röster är en stor framgång har man inte förstått att av 5.658.141 röstberättigade så röstade bara 665.539. Eller om man så vill: Av 5.658.141 röstberättigade röstade 18.495 på Sverigedemokraterna!

Med vänlig hälsning från Max Hobstig i Ebbemåla pastorat i Jönköping
Ebbemåla pastorat efter Ebberöds bank som lånar ut till lägre ränta än vad man får om man sätter in pengar där affärerna går blomstrande och hela den förut så fattiga byn kommer på fötter :-)

Maria sa...

Tack. Jag känner mig verkligen som skrapet av de som inte får vara med och leka i den riktiga politiken :-)
Maria Folkegård Falk