onsdag 23 september 2009

Var är vårdresultaten i landstingets redovisning?

Har suttit och läst (s)-majoritetens förslag till tertialrapport för hälso- och sjukvården i Sörmland. Det är ingen uppmuntrande läsning varken när man läser med ett patient- eller med ett ekonomiperspektiv. Varför är det så svårt för (s) att redovisa ekonomin på ett öppet och lättbegripligt sätt? Genom att redovisa statsbidrag på ett nytt sätt har man minskat nämndens underskott med 16 miljoner från 182 till ett progosticerat underskott på 166 miljoner. Dessutom har man inte brytt sig att ta med kostnaderna på över 30 miljoner för influensavaccinationen! För verklighetens människor är det ointressant om vårdens underskott är 166 eller 182 eller 212 miljoner som det egentligen borde stå!

Det som borde redovisas är vilket resultat som vården har resulterat i. Är det fler människor som har högre livskvalitet? Är det fler patienter som har drabbats av skador i vården? Är det fler gamla kroniskt sjuka som drabbats av liggsår? Är det fler höftledspatienter som tvingats göra om sin höftledsoperationen? Är det fler människor som avstått från att besöka disktriktssköterskan på grund av avgifthöjningen?

Tyvärr är det omöjligt att hitta svaret på dessa helt rimliga frågor i det dokument som (s)-majoriteten tagit fram. Ser fram emot en tydliggörande diskussion på nästa sammanträde med nämnden.

Inga kommentarer: