onsdag 27 januari 2010

Minnet av förintelsen MÅSTE hållas vid liv!

Idag är det 65 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades och fasorna blev mycket tydliga. Vi får aldrig glömma att människorna i koncentrationslägren mördades av ett enda skäl, de ansågs vara lågt stående och hade inte samma värde som andra människor.

Den viktigaste lärdomen av förintelsen är att vi alla hela tiden måste stå upp för människovärdet. Att alltid värna om allas lika värde är demokratiernas viktigaste uppgift. Därför får vi alla hjälpas åt med att vara vaksamma mot tendenser till antisemistism, i vilken skepnad den än dyker upp. Det är inte acceptabelt att judar i Sverige fortfarande förföljs och hotas. Tillsammans måste vi lyfta fram det odemokratiska i att nedvärdera medmänniskor bara för att de har en annan trosuppfattning eller en annan hudfärg.

Har personligen tyvärr inte ännu besökt Auschwitz, men däremot har jag haft möjlighet att besöka det israeliska minnesmuseet Yad Vashem i Jerusalem. Ett omskakande besök som för alltid finns med mig när förintelsen förnekas eller ifrågasätts.

Inga kommentarer: