söndag 1 november 2009

Lågkonjunkturen botar inga missbrukare!

I veckan fick jag tillfälle att träffa VD:en Leif Persson på Dagöholms Behandlings- och utbildningscentrum (http://www.dagoholm.se/). Det var intressant att få tillfälle att diskutera behandlingen av människor med alkohol- och drogberoende. Att Dagöholm har bedrivt sin verksamhet utan avbrott under 70 år är ett tydligt bevis på att man gör ett bra jobb.

Det som upprörde mig mest av det Leif Persson berättade är att kommunernas socialpolitiker och socialsekreterare tydligen tror att lågkonjukturen botar människor med beroendeproblem. Hur ska man annars tolka deras agerande att när det är ont om pengar i kommunerna så skickas färre människor till vård och behandling? Vad jag vet så minskar inte problemen med missbruk under lågkonjukturer. I stället är det väl så att problemen hellre ökar, men i den situationen väljer kommunerna att försöka lösa problemen på hemmaplan. Vilket bara leder till att man skjuter problemen framför sig, till betydligt högre kostnader för samhället och ett större lidande för de enskilda människorna.

Dags att kommunerna tar sitt ansvar för dessa människors behov av behandling och slutar låta lågkonukturen styra behovet av vård!

Inga kommentarer: