tisdag 15 december 2009

Nya psykiatripengar till landstinget!?

Dagens besked från socialminister Göran Hägglund (KD) om att de landsting som satsar på kvalitetsutveckling inom psykiatrin ska få dela på 150 miljoner kronor är mycket välkommet. Inom all vård men kanske främst inom den slutna psykiatriska vården behövs det satsningar på ständigt förbättringsarbete.

Att Göran Hägglund (KD) så tydligt prioriterar de psykiskt sjuka är bra eftersom det handlar om en patientgrupp som många gånger har svårt att göra sin röst hörd. Att få jobba med att se till att även den psykiatriska vården är kunskapsbaserad och välplanerad och att bemötande, metoder och arbetssätt håller högsta möjliga kvalitet, känns verkligen meningsfullt.

För att få del av pengarna från Alliansregeringen måste landstinget rapportera all tvångsvård och alla tvångsåtgärder till Socialstyrelsen. Dessutom ska personal och chefer delta i utvecklingsarbete. Det ska bli verkligen intressant att se hur det ansvariga landstingsrådet Åsa Kullgren (s) hanterar Alliansregeringens satsning på den psykiatriska vården. Av dagens artikel i Södermanlands Nyheter så är det klart att psykiatrin har stort behov av Alliansregeringens extrapengar!

Inga kommentarer: