tisdag 29 november 2011

Oroande sjukvårdskostnader i Sörmland!

Idag har Länssjukvårdsnämnden i Sörmland behandlat den ekonomiska rapporten för oktober. Rapporten visar på många siffror som är mycket oroande och borde bli anledning till en ordentlig diskussion om hur nämnden hanterar sin ekonomi. Under hösten har den politiska majoriteten (S, FP, MP) genomfört en neddragning av vårdplatserna med 10%. Det märkliga är att trots detta kostar vårdplatsenheterna ca 21 miljoner mer än budget och ungefär 14 miljoner mer än under 2010!

Dessutom visar rapporten att antalet anställda inom länssjukvården har minskat med ca 29 årsarbetare, men samtidigt har den arbetade tiden ökat med ca 20 årsarbetare! Allt jämfört med samma period 2010. Inte underligt att vårdpersonalen är utarbetad och att det är svårt att rekrytera personal.

I slutet av rapporten finns följande minst sagt skrämmande text: "De ekonomiska effekterna av åtgärderna uppgick till större belopp i september månad. I oktober har utvecklingen avtagit något, vilket betyder att november och december behöver ge större effekter för att LSN ska klara prognosen."

Tyvärr tror jag att effekten under november och december enbart kommer att innebär mer sliten personal och längre vårdköer!

Inga kommentarer: