söndag 18 september 2011

Dags att höja sköterskelönerna i Sörmland!

Under de senaste åren har det blivit allt svårare att rekrytera sjuksköterskor till sjukhusen i Sörmland. En orsak är troligen det låga löneläget inom landstinget. Flera undersökningar visar att Sörmland har lägre löner än närliggande landsting. Dessutom innebär det ökande antalet privata vårdcentral att konkurrensen om sjuksköterskorna ökar. Den ökande konkurrensen verkar de ansvariga politikerna i landstinget inte förstå utan man lever tydligen i den gamla föreställningen att landstinget i princip har monopol på sjuksköterskor.

I ett utspel förra veckan vill Vårdförbundet framförallt satsa på sjuksköterskor som har vidareutbildat sig. Naturligtvis är det viktigt att landstinget som arbetsgivare på olika sätt visar att studier lönar sig, men det är också viktigt att höja lönen för det sjuksköterskor som inte har någon vidareutbildning. På många vårdavdelningar är det dessa sjuksköterskor som svarar för huvuddelen av sjuksköterskearbetet. Även dessa sjuksköterskor är värda ett lönelyft.

Att landstinget har dålig ekonomi är inget som får gå ut över lönerna till sjuksköterskorna. Trots allt är det bättre att höja lönen för sjuksköterskorna än att till hyra in dyra hyrsköterskor!

Inga kommentarer: