torsdag 22 september 2011

De ekonomiska problemen i Sörmland blir bara värre!

I den budget som landstingsfullmäktige fastställde den 30 november 2010 för Länssjukvårdsnämnden fick nämnden möjlighet att gå back med -40 miljoner kronor. Under våren 2011 visade delårsbokslutet att nämndens underskott troligen skulle bli minst -240 miljoner kronor. Nämnden skulle alltså göra ett resultat som var hela 200 miljoner sämre än budget. I det katastrofala läget valde den (S)-ledda majoriteten att tillföra nämnden 110 miljoner genom att tillåta ett underskott på -150 miljoner. Det delårsbokslut som presenterades igår visar att nämndens underskott troligen blir minst - 246 miljoner kronor. Alltså en försämring med ytterligare 6 miljoner jämfört med vårens prognos!

Denna försämring ska dessutom ses mot bakgrund av att nämnden stängt var tionde vårdplats och under hösten dragit ner verksamheten med 10 % är den försämrade prognosen mycket anmärkningsvärd. Att kalla detta ekonomiska resultat för en katastrof är tydligen enligt det ansvariga FP-landstingsrådet helt fel. Att ekonomin fortsätter att försämras trots stängda vårdplatser, ökande vårdköer m.m. skall kallas vid sitt riktiga namn nämligen katastrofalt!

Dessutom är det anmärkningsvärt att landstingets officiella hemsida fortfarande inte har någon information alls om sjukvårdens katastrofala ekonomi!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska väl inte va så svårt att dra in fler vårdplatser och avskeda mer vårdpersonal. Då begriper ju vem som helst att folk blir friskare. Det kanske blir så mycket över att man kan höja politikernas arvoden som tack.

Östen Eriksson sa...

Det som oroar mig är att den politiska ledningen (S+FP+MP) ibland verkar tro att man kan lösa landstingets ekonomiska problem på det sätt som "Anonym" ironiskt föreslår. Färre vårdplatser och färre läkare/sjuksköterskor minskar inte vårdbehoven, i stället kommer de sjuka att söka till andra vårdgivare.